DANI KRUHA GfGM 2023.

U petak 13. listopada 2023. godine u velikoj sportskoj dvorani održana je jedna od nama najdražih tradicija GfGM-a – manifestacija Dani kruha. Ovim projektom koordiniraju profesorice Renata Čale i Jasminka Petric.
Podsjetimo, na manifestaciji učenici maturantskih odjela odmjeravaju svoje fizičke i mentalne snage u tradicijskim sportskim disciplinama i prezentiraju hercegovačke starinske eksponate i gurmanske specijalitete. Bilo je tu svega: od pure, ušćipaka, kiseloga mlika, pite izlivače, mućenoga kolača do burila, blanje, stapa, naćava itd.
Na samom početku voditeljice Ana Ćesić 3.a i Lea-Martina Romić 3.d pozvale su ravnatelja Antu Jukića da otvori manifestaciju, a nakon toga fra Robert Pejičić blagoslovio je sve prisutne i hranu, izloženu na stolovima 4.a, 4.b i 4.c.
Nakon uvodnog dijela krenulo je sportsko natjecanje i ocjenjivanje izložbenih stolova:
Potezanje klipa – natjecali su se Filip Oreč 4.a, Ivan Mandurić 4.b i Mate Polić 4.c, a prvo mjesto osvojio je Ivan Mandurić;
Utrka u vrećama – natjecatelji su bili Ivan Polić i Jana Budimir iz 4.a, Ivan Mandurić i Jelena Čamber iz 4.b i Luka Penava i Lana Lončar iz 4.c, pobjednici su Lana Lončar i Luka Penava;
Potezanje konopa – natjecatelji iz 4.a Ante Budimir, Martin Crnogorac, Ivan Leko, Filip Oreč i Ivan Polić, a za žene Emilija Budimir, Sanja Đerek, Petra Gavran, Nikolina Kelava i Matea Leko; za 4.b Lukas Čale, Gabrijel Jažo, Ivan Mandurić, Josip Polić i Leonardo Zlopaša, Matea Begić, Matea Bešlić, Matija Martić, Meri Penava i Marija Vranjković i 4.c Ivan Marić, Luka Penava, Marko Penava, Mate Polić i Slaven Žužul te Magdalena Bagarić, Ana Bešlić, Marta Bešlić, Martina Bešlić i Viktoria Jurišić, najveću snagu u rukama imali su 4.a (M) i 4.a (Ž);
Obaranje ruke – natjecatelji Ivan Polić i Petra Gavran 4.a, Leonardo Zlopaša i Meri Penava 4.b i Ivan Marić i Viktoria Jurišić 4.c, pobjednici su Ivan Polić i Viktoria Jurišić;
Posušku alku odigrali su Ivan Leko i Ivan Polić te Sanja Đerek i Lucija Bešlić za 4.a, Gabrijel Jažo i Ivan Mandurić, Jelena Protrka i Jelena Čamber za 4.b i Luka Penava i Marko Penava, Ana Bešlić i Marta Bešlić za 4.c, najprecizniji su bili dečki i cure iz 4.c.
Glavni sudac bio je prof. TZK Tomislav Kovač kojem su asistirali momci iz 2.a i 3.d odjela.
Povjerenstvo za izbor najboljeg izložbenog stola (Zorana Bešlić, Milivoj Granić, Josipa Kondža, Josip Raič i Martina Tomić) uživalo je u gastronomskoj ponudi, izloženim starinskim predmetima i odličnoj prezentaciji stolova sva tri maturantska odjela. Prezenteri stola 4.a bili su Lucija Biško i Filip Oreč, 4.b predstavili su Ivana Begić i Josipa Begić i 4.c Magdalena Bagarić i Marijana Grabovac. Kao i uvijek, svi su se odlično pripremili i predstavili ali ipak stol 4.c odjela za nijansu je bio bolji te su osvojili prvo mjesto.
Za glazbenu podlogu pobrinuli su se Milan Kevilj 3.b i Marko Landeka 3.a, dok je Vijeće učenika pružilo tehničku i logističku podršku. Na kraju, iskrena zahvala sponzorima rekvizita: HGSS Posušje posudio je konop, Mate Lončar alku, Branck caffe vreće.
Bilo je zabavno i veselo, a ponešto smo naučili i o hercegovačkoj baštini. Svoj kulturni i nacionalni identitet ne smijemo ostaviti u prošlosti – noseći ga u srcu nosimo vjeru i sigurnost da nikad nismo sami. Vidimo se dogodine!

loading