IZLET U SPLIT UČENIKA PRVOG RAZREDA

Kako je to već običaj u našoj školi, s prvim lijepim danima krećemo na edukativne izlete, a ovoga puta učenici prvog razreda uživali su u zaista bogatom posjetu Splitu, po mnogima najljepšem gradu na svijetu.

Povod izletu bila je predstava na engleskom jeziku Oliver Twist, u izvedbi American Drama Group Europe koju je 1978. godine u Münchenu osnovao Amerikanac Grantly Marshall, čiji je cilj visokokvalitetna dramska adaptacija klasičnih djela na engleskom i francuskom jeziku te njihova prezentacija diljem svijeta. U prepunoj dvorani Lora naši učenici imali su priliku iskusiti pravu teatarsku poslasticu, a posebna vrijednost krije se u tome što je većini njih ovo prvo pravo kazališno iskustvo pa nisu krili svoje oduševljenje viđenim.

Nakon predstave posjetili su Poljud, stadion Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk, gdje ih je gospodin Frane Grgurević proveo kroz dvorane s trofejima i upoznao s bogatom poviješću najstarijeg i najtrofejnijeg hrvatskog nogometnog kluba, a zatim su se fotografirali u novinarskom salonu, VIP loži i na travnjaku. Bez obzira na navijačko opredjeljenje, učenici su ovaj posjet doživjeli jako pozitivno pa se nadamo kako ćemo doći u priliku posjetiti i druge klubove, držeći se stare latinske izreke: „Mens sana in corpore sano!“

Izlet se nastavio u duhu navedene izreke penjanjem na brdo Marjan, zeleni biser ponad Splita. Iako prirodno gravitiramo Splitu i često ga posjećujemo, rijetki su oni koji se mogu pohvaliti kako su bili na Marjanu pa je ovo bila odlična prilika za ispraviti taj paradoks. Marjan nije samo brdo na koje se možete popeti i napraviti lijepe fotografije, ono predstavlja neprocjenjivu prirodnu i kulturnu baštinu, a za njihovo otkrivanje pobrinule su se iznimno ljubazne i stručne edukatorice Marijana Carevski Balić i Alenka Šundov. Tako su učenici dobili pregršt informacija o biljkama i životinjama na Marjanu, povijesti pošumljavanja, kao i o Židovskom groblju (nakon praškog, najočuvanije židovsko groblje u Europi), suhozidima, kulama i crkvicama kojih samo na Marjanu ima šest, od kojih je najstarija s kraja 8. stoljeća!

Učenicima i roditeljima zahvaljujemo na interesu za ovakve edukativne izlete, uz obećanje da će profesori Gimnazije fra Grge Martića Posušje nastaviti s istom praksom, svjesni kako se kvalitetno obrazovanje ne odvija samo unutar učionice i kako ono može biti zabavno, po modernim pedagoškim standardima.

Slike

loading