JELENA PROTRKA (4.B) OBJAVILA I PROMOVIRALA SVOJU PRVU ZBIRKU POEZIJE

Naša maturantica Jelena Protrka (4.b) u subotu 11. studenoga 2023. godine u posuškoj kinodvorani predstavila je svoju prvu zbirku poezije znakovitog naslova “Nebo i Zemlja”.
Zbirku su, skupa s autoricom, predstavili prof. Ilija Drmić, katolički svećenik, novinar i pjesnik te Miljenka Koštro, književnica. Nakladnik knjige “Nebo i Zemlja” je ogranak Matice hrvatske u Imotskom, za nakladnika Milan Glibota. Urednik je Mladen Vuković, recenzenti su prof.Ilija Drmić, koji je ujedno i lektor, zatim Miljenka Koštro i Ivana Markić, a za tisak je zaslužan Grafotisak Grude. Zbirku je ilustrirala Jelenina sestra Marija Protrka, također naša učenica u trećem razredu. Jelenin prvijenac sastoji se od sedam poglavlja s ukupno 65 pjesama, a to su redom: Pjev o nadahnuću, Domoljublje u pjesmama, Isto nije isto, U zagrljaju prirode, Križ – put u Nebo, Razgovor s tišinom i Zahvala Stvoritelju. Pjesme su duhovne, domoljubne, pejzažne i misaone tematike, za koje inspiraciju ne nalazi samo u osobnim iskustvima nego i iskustvima drugih ljudi, njihovoj patnji i životnim previranjima.
U programu su sudjelovale Jelenine prijateljice Emanuela Karamatić i Gabrijela Begić (3.d), koje su sjajno interpretirale nekoliko pjesama iz zbirke, a ugođaj je upotpunila i Jelena Čamber (4.b) s izvedbama na klaviru.
Pespektivna gimnazijalka Jelena otkrila nam je kako je sve krenulo. Potreba za pisanjem poezije počinje u rujnu 2021. godine s pjesmom “Let”, posvećenoj preminulom djedu. Tu godinu opisala je teškom, ali najplodonosnijom kada se radi o stvaralačkom nadahnuću. Od tada pisanje poezije doživljava kao poniranje u svijet duševnog mira i intime. Vjeruje da se s tim darom nije rodila, nego joj je to darovano kako bi ovaj svijet mogla prihvatiti u svim njegovim koloritima, i onim svijetlim i onim tamnim nijansama.
Dugo je tajila da piše, čak i od svoje uže obitelji. Svoj novi “hobi” objelodanila je najbližima pokazavši im pjesmu “Tražim te”, stihovi su to o Vukovaru a radi se o jednoj od njenih dražih pjesama. Kako je vrijeme prolazilo, broj pjesama je rastao, Jelena je sazrijevala u umjetničkom smislu pa se tako mijenjao stil pisanja i tematika.
Osim pjesme “Tražim te” među najdraže ubraja “Buđenje”, “Hercegovina” i “Tebi Gore”. Iako se htjela odmoriti od pisanja pjesama dok je knjiga u pripremi za promociju, dobri duh nadahnuća ni za to vrijeme nije ju napuštao pa neumorno stvara i sada.
Financijsku potporu u cijelom projektu pruža joj obitelj i Općina Posušje.
S obzirom da voli rad s djecom, pogotovo s djecom s teškoćama planira upisati logopediju u Mostaru, a svakako nastavlja s pisanjem jer poezija je postala neodvojivi dio njenog života. Sretno našoj Jeleni na daljnjem profesionalnom i osobnom putu!

loading