KNJIŽEVNI SUSRET U ORGANIZACIJI TROPLETA I GfGM-a

Svake godine o svetome Josipu Hrvatska kulturna zajednica Troplet raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskome jeziku u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Osnovni je cilj natječaja poticanje ljubavi prema hrvatskom jeziku i pisanoj riječi te očuvanje duhovne i materijalne baštine. Učenici su dobili zadane teme – SUSRESTI PRIJATELJA bila je tema za osnovce, a za srednjoškolce SNAGA SUSRETA. Mladi autori su se u velikom broju odazvali pozivu na otkrivanje svojih unutarnjih svjetova, osjećaja, težnji i promišljanja.

Nakon što je prosudbeno povjerenstvo izvršilo izbor najboljih radova, pet najboljih uradaka iz obje kategorije dobili su pohvalnice, a po tri najbolja uratka u obje kategorije i novčane nagrade.  U kategoriji učenika srednjih škola prvo mjesto osvojio je rad naše učenice Sanje Đerek iz 2.a, a među pet najboljih našao se i rad naše Antonele Miloš iz prošlogodišnjeg 4.b! Čestitamo im od srca!

Svake godine HKZ Troplet tiska prigodni Zbornik s objavljenim radovima te u suradnji sa školom jednog od pobjednika priredi književni susret gdje se predstavi Zbornik te se dodijele nagrade i pohvalnice. Zahvaljujući laureatkinjama Sanji i Antoneli ove godine odabrana je naša škola za domaćina susreta. Predstavljanje zbornika izabranih literarnih radova održano je u kinodvorani u Posušju u srijedu 10. studenoga 2021. godine. Prigodan kulturno-umjetnički program izveli su učenici Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Gimnazijski zbor „Grga“ otvorio je manifestaciju s hrvatskom himnom a tijekom programa otpjevali su i bezvremensku pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet“ Alfija Kabilja. Učenica Karla Begić iz 3.a na klaviru je izvela Chopinovu Polonaise-u. Program je vodila maturantica Lucija Penava iz 4.a a cijeli događaj fotografskim aparatom zabilježile su članice medijske sekcije Mihaela Milas i Lana Grubišić iz 1.a. Ravnatelj Gimnazije pozdravio je nazočne i čestitao svim učenicima koji su sudjelovali u natječaju a posebno pobjednicima.

O jeziku, rode, da ti pojem,
O jeziku milom tvom i mojem!
O preslatkom glasu onom
U komu te mile majke
Usnivahu slatke bajke …

Petar Preradović, Rodu o jeziku

 

loading