Naša škola na Božiću u Posušju

U ponedjeljak, 23. prosinca 2019. godine, Gimnazija fra Grge Martića predstavila se kroz rad nekoliko sekcija na tradicionalnom sajmu Božić u Posušju. Tako su posjetitelji mogli uživati u radovima koje su izradile vrijedne ruke naših likovnjaka i poliglota, kao i u bravurama naših glumaca i pjevača te kreacijama članova Medijske sekcije.

Učenici svih generacija GfGM članovi su Likovne sekcije koju vodi profesorica Martina Tomić. Na njihovu štandu mogli su se pronaći prigodni božićni vijenci i aranžmani, kutije s bombonima, borići, oslikane teglice i mnogo drugih rukotvorina na kojima su radili mjesec dana. Učenici su skupljali i reciklirali materijale, a zatim ih pretvarali u divne kreacije za ovaj Božićni sajam. Ulogu prezentatorica na štandu preuzele su učenice 4.a odjela Lucija Ramljak i Ana Penava te učenice 3.c odjela Ivana Galić, Julijana Galić, Martina Martić i Paulina Lončar.

Sekcija Mladi poligloti broji oko 25 članova koji su za ovaj Božićni sajam napravili ručno oslikane slikovnice, a ideja je proizišla iz lektira koje su učenici čitali i zatim oslikavali pročitano. Članovi sekcije Šimun Jukić i Matej Bešlić, učenici 1.a odjela, svoju su kreativnost pretočili na CD s božićnim pjesmama i video klipovima sačinjenima od simpatičnih fotografija svih gimnazijskih odjela u blagdanskom raspoloženju i sa svojevrsnim božićnim modnim dodacima. Našlo se tu i fotografija naših sugrađana koje su članovi Medijske sekcije, uz njihov pristanak, fotografirali na ulicama Posušja i u samom parku. Omot CD-a je također ručno oslikan, a sve je ove aktivnosti idejno kreirala profesorica Renata Čale. Sekciju Mladi poligloti vode profesorice Renata Čale, Nikolina Budimir, Mirjana Galić, Zorana Bešlić i Danica Dutina, dok je voditeljica Medijske sekcije profesorica Josipa Kondža u suradnji sa svim profesorima.

Glazbena sekcija broji približno 20 članova, a njihov se broj mijenja svake godine. Sekcija djeluje pet godina, a već drugu godinu zaredom pjesmom obogaćuje ovu manifestaciju uz suvereno vođenje profesorice Ivane Pekas koja je pomno pripremila repertoar i za ovogodišnji Božićni sajam. Svojom izvedbom popularnih božićnih pjesama nikoga nisu ostavili ravnodušnima, mnoge su naveli na ples, a valja napomenuti da su dali doprinos i u izvedbi predstave.

Tridesetak članova Dramsko-literarne sekcije, koju vode profesorice Jasminka Petric, Renata Čale, Marija Vučić, Zorana Bešlić i Ankica Gavran, izvelo je predstavu Božićna priča po romanu Božićna pjesma Charlesa Dickensa, a adaptaciju je napisala i glumce pripremila profesorica Jasminka Petric. Da bi upotpunili doživljaj predstave, za gledatelje su pripremili i kokice koje su prodavale Andrea Galić i Petra Lebo, učenice 4.d, dok su za miksetom maestralan posao tonaca odradili Šimun Jukić, učenik 1.a odjela i član Medijske sekcije, te profesorica Čale. Članovi sekcije su, uz školske obveze karakteristične za kraj polugodišta, imali nešto manje od dva tjedna kako bi pripremili prilično zahtjevnu predstavu, čime su dokazali svoj talent i poznatu uzrečicu – kad se male ruke slože, sve se može! Jesu li zaista napravili odličan posao, uskoro će se moći uvjeriti i oni koji nisu mogli doći na izvedbu jer ju je snimao Josip Vranjković, učenik 3.a odjela. Snimka će uskoro biti postavljena na našem YouTube kanalu.

Sav trud i talent naših učenika divnim su fotografijama ovjekovječile Petra Anić i Lucija Jukić iz 3.a te Mia Vlašić iz 3.c, a da ne promakne nijedan detalj u ovom izvješću pobrinule su se članice Medijske sekcije Anamarija Bakula i Iva Soldo, učenice 3.b odjela.

Napomenimo i to da je dio sredstava prikupljenih od prodaje kokica i izložaka na štandu proslijeđen u humanitarne svrhe, a dio će poslužiti u daljnjem radu brojnih sekcija u GfGM. Stoga koristimo priliku zahvaliti svima koji prate, cijene i potpomažu naš rad, zauzvrat vam možemo obećati pregršt bisera naših vrijednih učenika. Veselimo se novim izazovima u polugodištu koje je pred nama!

loading