OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SREDNJOŠKOLACA

U srijedu 17. studenoga 2021. godine posuške srednje škole su u velikoj sportskoj dvorani prigodnim programom zajedno obilježile svoj dan, Dan srednjoškolaca, a sve u organizaciji Vijeća učenika srednjih škola pod vodstvom predsjednica Petre Protrka 3.a (GfGM) i Karle Pišković 2.m (SSŠ).

Međunarodno vijeće studenata 1939. godine u Londonu datum 17. studenoga proglasilo je Danom srednjoškolaca u spomen na mirne prosvjede praških studenata i srednjoškolaca protiv nacističke okupacije svoje zemlje koji su zbog toga odvedeni u koncentracijske logore, a devet učenika i profesora je ubijeno. Tužno je što njihova ljudska i učenička prava tada nisu poštivana, a kojih su  učenici danas sve svjesniji te se bore za ista.
Naše škole već šesti put obilježavaju Dan srednjoškolaca, s kratkom stankom od prošle školske godine zbog svima već poznatih razloga. Kao i do sada, i ove godine su pripremili zanimljiv program sa sljedećim igrama: kviz općeg znanja, vuča konopa, utrka u kolicima, natjecanje u jedenju krafni, ples s narančama te na kraju, odigran je nogometni derbi između naših škola.

 

Na početku programa voditelji Jure Filipović iz 3.c (GfGM9 i Bianca Galić iz 4.m (SSŠ) pozdravili su sve nazočne i zahvalili svima koji su pripomogli da se manifestacija održi. Prije zabavnog dijela programa minutom šutnje prisjetili smo se nedavno preminulog učenika gimnazije Ante Knezovića, upisanog u 1.c odjel. Na žalost, zbog teške bolesti Ante nije mogao pohađati nastavu, ali mu je ime zapisano u školski dnevnik i matičnu knjigu te će ostati u vječnom sjećanju svima koji su ga poznavali. Učenice Leona Senjak i Ana Mitar iz 1.c odjela napisale su oproštajnu pjesmu za Antu. Pjesmu je pročitala Leona:

… I ovo jesensko jutro je tmurno

tebe opet nema,

ali nešto je drugačije.

Ovo jutro te stvarno nema,

samo breza preko puta još miruje

i sjetna mi šapuće

osvrni se i kaži što vidiš…

Oko mene sedamnaest starih stolica,

ali ovo jutro na sedamnaestoj stolici

sjedi anđeo.

Otišao si,

ali mi znamo da si s nama,

da nas gledaš i smješkaš se našim brigama

oko matematike.

Eh, da je Bog dao, to bi bile i tvoje brige,

ali nisu…

Tvoje su bile neusporedivo veće.

Neka te dragi Bog čuva!

 

Nakon Leonine izvedbe uslijedila je dodjela pohvalnica učenicima gimnazije koji su prošle školske godine imali odličan uspjeh s prosjekom 5.0 i uzorno vladanje. Pa navedimo njihova imena: Ivan Leko 1.a, Matea Begić 1.b, Jelena Čamber 1.b, Petra Mandurić 2.a, Adama Galić 2.c, Ana Milas 2.c, Marija Oreč 2.c, Slavica Penava 2.c, Anja Grubišić 3.a, Lucija Penava 3.a, Petra Landeka 3.b i Sara Rezo 3.b. Prošlogodišnjim maturantima odlikašima s prosjekom 5,0 pohvalnice će naknadno dostaviti njihovi razrednici. Iz 4.a to su Anđela Jukić, Lucija Jukić, Ivana Leko, Anđela Rezo, Luca Senjak i Anđela Širić. Iz 4.b Jelena Kovač, Darija Lebo, Marita Milićević i Dragica Zlopaša i iz 4.c Marija Lucija Bušić, Josipa Knezović i Matija Romić. Čestitamo svim izvrsnicima!

 

Uslijedio je dio programa s igrama. U prvoj igri kviz općeg znanja u prvom krugu najbolji su bili natjecatelji 3.c (GfGM), 4.r (SSŠ), 2.a (SSŠ), 3.a (GfGM), 4.b (GfGM), 4.a (GfGM), 3.r (SSŠ) i 3.b (GfGM),  a u drugom krugu sa svih pet točnih odgovora pobjedu su odnijeli učenici Ivan Barišić i Stipe Mitar iz 4.a (GfGM). Uskoro objavljujemo pitanja iz kviza kako bismo mogli provjeriti svoje znanje iz opće kulture.

U vuči konopa pobijedili su učenici 4.r (SSŠ) Silvijo Čamber, Petar Lončar, Stanko Markota, Luka Oreč i Jozo Pavković, a među curama najbolje su bile učenice 2.m (SSŠ) Antonija Begić, Leonarda Čutura, Matea Dumančić, Karla Pišković i Emma Rezo.

Konačni pobjednik žestoke utrke u kolicima je odjel 4.r (SSŠ) kojeg su predstavljali Silvijo Čamber i Stipe Soldo.

U jedenju krafni najbržim i najspretnijim pokazao se učenik 3.a (SSŠ) Dinko Galić, a u plesu s narančama pobjednici su bili učenici 4.r (SSŠ) Silvijo Čamber i Stipe Soldo.

Za kraj su se u nogometnom derbiju našle ekipe GfGM-a i SSŠ. Palo je dosta golova a konačnu pobjedu odnijela je ekipa gimnazijalaca s rezultatom 5:3. Sudili su Petar Dragoja 4.a (SSŠ) i Marko Kraljević 1.a (SSŠ). Strijelci za gimnaziju bili su Ivan Budimir 4.a, Josip Miloš 4.a (dva gola), Branimir Oreč 3.c i Luka Penava 2.c. Tri gola za SSŠ dali su Silvijo Čamber 4.r, Ante Šušnjar 3.r i Ivan Dumančić 3.r.

Čestitke svim sudionicima igara, a pobjednicima posebne pohvale za istaknutost i borbenost!

Rekvizite i prigodne nagrade za ponajbolje učenike u igrama osigurali su sponzori tiskara ZNT d.o.o., prodajni centri Oli i Divna, knjižara Livre, pekarai Smiley, tvrtkai Meggle, tiskara Olovka, sportski centrar Adeo, kozmetičarkai Katarina Protrka, kozmetički salon Bonita i grill Brzogriz. Veliko hvala na pokazanom senzibilitetu prema našim srednjoškolcima!

Cijeli program fotografijom su zabilježili učenici gimnazije Anja Grubišić 4.a, Šimun Jukić 3.a, Marko Landeka 1.a i Ana Mitar 1.c, a za glazbenu podlogu na manifestaciji pobrinuo se DJ Luka Penava iz 2.c (GfGM).

Učenici su se dobro zabavili i uživali u igrama što je bio i najvažniji cilj ove manifestacije, zato se radujemo sljedećem susretu dogodine!

 

loading