OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA FILOZOFIJE U NAŠOJ ŠKOLI

Ove godine smo Svjetski dan filozofije obilježili na malo drugačiji način nego dosadašnjih godina. Naime, ranije smo na ovaj dan debatirali s učenicima o važnim životnim temama u filozofskom caféu u prostorijama Gimnazije, a ove godine se profesorica filozofije Sanja Crnogorac-Sitarski potrudila podići ljestvicu te pozvala izv. prof. dr.sc. Brunu Ćurku s Odsjeka za učitelje Filozofskog fakulteta u Splitu i predavača na Odsjeku za filozofiju kako bi nam predstavio svoj rad i održao radionice s učenicima i nastavnicima. Profesor Ćurko osnivač je Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi Mala filozofija Zadar. Sudjelovao je u mnogobrojnim obrazovnim projektima vezanim za kritičko mišljenje, etičko obrazovanje i filozofiju s djecom.
U Posušju je organiziran dvodnevni program s ciljem poticanja kreativnog i kritičkog mišljenja kroz prezentaciju dosadašnjeg rada, publikacija i radionice s učenicima i nastavnicima.
Svjetski dan filozofije obilježava se trećeg četvrtka u mjesecu studenom pa je tog dana (16. studenoga ove godine) prof. Ćurko održao radionice s učenicima, a onda i s nastavnicima GfGM-a i OŠ Ivana Mažuranića Posušje. Iznimno zanimljiv i elokventan, profesor je govorio o tome kako razmišljati, preispitivati i slijediti sebe i ne upasti u kaos suvremenih izazova i oblikovanja stavova, vrijednosti i ponašanja onako kako nam se servira.
Večer ranije u kinodvorani Posušje, nakon što ga je ukratko nazočnima predstavio Milan Sitarski, profesor Bruno Ćurko govorio je o djelovanju udruge Mala filozofija i publikacijama koje su namijenjene razvoju komunikacijske, socijalne i argumentacijske vještine te odupiranju svim oblicima modernih manipulacija.
Kroz zamisao da se s edukacijom krene od najranijeg uzrasta, posebno su predstavljeni naslovi „Filozofija – ma što pak je to?“ i „Mišljenica“. U prvom je riječ o filozofskoj slikovnici koja na jednostavan i zanimljiv način kroz 13 priča predstavlja 13 antičkih filozofa. Drugi naslov je interaktivna dječja bilježnica čiji je cilj poticanje pisanog izražavanja i samorefleksije. Također je bilo govora i o knjizi „Globalizacijske brige“ autora Petra Kragića koja originalnim pristupom promišlja globalizaciju i njezin utjecaj na naše živote prožimajući povijest, ekonomiju, politiku, sociologiju i psihologiju.
Publici su još predstavljeni naslovi: „Odgoj za životinje”, koji obrađuje problem bioetičkog senzibiliteta kod djece, „Mediteranski armerun – jadranske letere i litrati“, umjetnički brevijar mediteranske ikonografije, kao i „Boja samoće“, filozofski roman Zorana Kojčića o borbi, prevladavanju, ljubavi, bolesti.
Inače program Male filozofije dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te je ocijenjen kao vrlo dobar, inovativan i kvalitetan.
Ovaj događaj organizirao se uz podršku Općine Posušje kojoj zahvaljujemo na senzibilitetu za nove obrazovne i kulturne aktivnosti škole.

loading