ODRŽAN ŠKOLSKI PUB KVIZ

Pub kviz sekcija započela je sa svojim aktivnostima. U četvrtak 26. listopada 2022. godine održan je prvi pub kviz u ovoj školskoj godini. Sudjelovalo je 36 članova sekcije, podijeljenih u šest ekipa s maštovitim imenima: Nema Tonke, Heksametar, Pereci, Matanove obrve, Pitagorine trepavice i Fildžani. Pitanja su pripremili voditelji sekcije Slaven Žužul, Martina Tomić, Jasminka Petric, Sanja Crnogorac-Sitarski i Josipa Kondža. U učionici smo improvizirali atmosferu puba uz sokove i grickalice koje je učenicima osigurala škola.

Sve ekipe su osvojile solidan broj bodova i pokazale isto ili slično znanje. Na kraju su tri ekipe dijelile prvo mjesto pa je uslijedilo pripetavanje. U pripetavanju su trebali odgovoriti na pitanje „Koliko je visok Eiffelov toranj?“. Ekipa koja je bila najbliža točnom odgovoru bile su Matanove obrve, druga najbliža Fildžani i treća Heksametar.

Čestitke svima, a posebna pohvala ide članovima Matanovih obrva: Josipi Brekalo, Ivi Čamber, Ani Ćesić, Mateji Galić, Jeleni Lebo i Mariji Milas. Na prvom ovogodišnjem kvizu očito su se jačima pokazale ženske snage.

Događanje su fotografijom zabilježili Gabrijela Begić iz 2.d i Šimun Jukić iz 4.a (fotografije možete pogledati na školskoj facebook stranici Grgur Posuški).

Nadamo se da će pub kviz sekcija nastaviti s planiranim aktivnostima za ovu školsku godinu jer je interes učenika za kvizaška natjecanja na zavidnoj razini. Sljedeći kviz najavljujemo za kraj mjeseca studenoga!

Provjerite svoje znanje kroz naš školski pub kviz!

 1. Planinski sustav koji se proteže od Trsta, preko Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore

do Srbije, Kosova i Albanije zove se…?

 1. Koja hrvatska županija graniči s Mađarskom i Slovenijom?
 2. Službeni jezik na Madagaskaru je:

– engleski

– francuski

– portugalski

 1. Koji je francuski kralj sa svojom suprugom Marijom Antoanetom giljotiniran tijekom

Francuske revolucije?

– Luj XVI.

– Luj XV.

– Luj XIV.

 1. Protestanti (češki evangelici) su 23. svibnja 1618. izveli u Pragu tzv. prašku

defenestraciju. To je bio znak za oružani ustanak protiv Habsburgovaca i početak

rata koji se postupno pretvorio u rat europskih razmjera. Taj rat u povijesti je poznat

pod nazivom…?

 1. Ruski samozvani prorok, tobožnji vidovnjak i čudotvorac postao je od 1908. miljenikom

posljednjega ruskoga cara Nikole II. i carice Aleksandre, jer je hipnozom ublažavao

bolest njihova sina hemofiličara, prijestolonasljednika Alekseja. Na vrhuncu utjecaja

bio je 1915.-16., za boravka Nikole II. na bojištu, kada je carica prema njegovim

sugestijama imenovala ministre i vojne zapovjednike. Ubila ga je skupina visokih

aristokrata smatrajući da on svojim ponašanjem (častohleplje, razvrat…) šteti ugledu

monarhije. On se zvao…?

 1. Drama „Društvo mrtvih pjesnika” iz 1989. godine u režiji Petera Weira smještena je u konzervativnu akademiju Welton u državi Vermont 1959. godine. U filmu je prof. engleskog jezika John Keating svojim nekonvencionalnim nastavnim metodama poljuljao staromodne i

konzervativne temelje akademije. Koji je vrsni glumac utjelovio lik prof. Keatinga?

 1. Najnoviji američki biografski film o glumici Marilyn Monroe redatelja Andrewa Dominika premijerno je prikazan na nedavnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a sada je dostupan i na Netflixu. Marilyn glumi Ana de Armas, glumica kubanskog podrijetla. Film izaziva burne reakcije kako kritike tako i gledatelja zbog prikazivanja najtežih trauma iz života slavne ali nesretne glumice. Kako je naslovljen ovaj film?
 2. Svaki filmski festival ima svoju nagradu. Svima poznati Oscar, odnosno Academy Award, nagrada je koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti u SAD-u. Kako se zove nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, popularno nazvanog Berlinale?

– Zlatna palma

– Zlatni lav

– Zlatni medvjed

 1. Odisej je jedan od najpoznatijih junaka u grčkoj mitologiji. Deset godina proveo je u Trojanskom ratu, u kojem se isticao mudrošću, rječitošću i hrabrošću, kao i lukavstvom. Kralj na otoku Itaci, Laertov sin, Penelopin muž – a ime Odisejevog sina je…?
 2. Kako se zove vrhovni bog u nordijskoj mitologiji?
 3. Dioniz, antički bog plodnosti, uživanja, opojnosti i vina, sin je Zeusa i Semele. Opivši se sokom vinove loze, dao je ljudima njezine sadnice i naučio ih da prave napitak, koji – kako se smatralo – potiče stvaralačke snage, druževnost, ljubav, zabave. Rimljani su ga preuzeli kao svoje božanstvo a njegovo latinsko ime je:

– Bacchus

– Dracchus

– Vilnius

 1. Najsvestranija grafička tehnika koja se, osim u umjetnosti, koristi i u industrijskim granama a daje mogućnost tiska na različitim podlogama (drvo, tekstil, plastika, koža…). U izradi svojih djela koristi je i poznati pop-art umjetnik Andy Warhol. Tehnika se zove?
 2. Godine 1937. za veliku svjetsku izložbu u Parizu P. Picasso slika Guernicu. Slika je inspirirana događajima iz Španjolskog građanskog rata i na toj izložbi bila je jedino djelo koje je odudaralo od ostalih djela nacističke i sovjetske propagande. Ovo remek djelo izlagano je širom svijeta. Gdje se ono danas čuva?

– u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku

– u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku

– u Muzeju kraljice Sofije u Madridu

 1. Romantični balet „Orašar“ vole gledati sve generacije. Skladana prema njemačkoj priči za

djecu „Orašar i kralj miševa”, ova baletna predstava jedno je od najizvođenijih djela na

svijetu. Tko je skladao „Orašara“?

 1. Poput mnogih tinejdžera nosila je aparatić za zube a svoj prvi dobila je isti dan kada je trebala imati probu odjeće u Chanelovoj trgovini. Kako je bila nezadovoljna tom činjenicom zvuk skidanja istog je ukomponirala u prvih 14 sekundi pjesme na debitantskom albumu. Kako se zove ova glazbenica?
 2. Student politologije iz Zagreba pokazao je dosta znanja u jednoj emisiji kviza Potjera. Međutim, u igri na ploči zapeo je na jednom političkom pitanju. Znate li vi odgovor na to pitanje:

„Visoki predstavnik u BiH pri donošenju političkih odluka ovlašten je odlukama s konferencije u kojem gradu?

– u Bonnu

– u Dresdenu

– u Münchenu”

 1. Prije 17 godina objavljen je prvi YouTube video. Traje 18 sekundi, a danas ima 90 milijuna pregleda. Iza njega stoji J. Karim – suosnivač YouTubea. Video se zove „Me at the … (jedna riječ)?
 2. Uz koji dio ljudskog tijela povezujemo „nakovanj“?
 3. Kako se zove skupina kemijskih elemenata koja se nalazi u 17. skupini elemenata u periodnom sustavu?
 4. Tko od ponuđenih znanstvenika nije osvojio dvije Nobelove nagrade?

– Marie Curie

– Albert Einstein

– John Bardeen

 1. Kako se kod židova zove vjerski obred uvođenja trinaestogodišnjih dječaka u zajednicu odraslih ljudi?
 2. Koje je prvo čudo koje je Isus napravio u svome javnom djelovanju?
 3. Što je Noa bio Metuzalemu?

– unuk

– rođak

– djed

 1. Koji je Marulićev ep, a smatra se jednim od najvažnijih kršćanskih epova, pronađen tek u 20. stoljeću, prvi put tiskan 1954. godine?
 2. Kojim je pismom pisan hrvatski bestseler, naša prva tiskana knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora (1483.)?
 3. Pravo mu je ime Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, a svoj svjetski prepoznatljiv pseudomim uzeo je po češkom piscu koji mu je bio uzor. On je:

– Pablo Neruda

– Federico García Lorca

– Paulo Coelho

 1. Film „House of Gucci“ do sada je na blagajnama kina u SAD-u inkasirao preko 155 milijuna dolara. Koja je američka pjevačica utjelovila lik Patrizije Reggiani, supruge ubijenoga Maurizija Guccija?
 2. Ovaj barokni autor jedan je od najvećih skladatelja svih vremena, njegova se djela odlikuju intelektualnom dubinom i tehničkom zahtjevnošću („Brandenburški koncerti“, „Misa u h-molu“, „Umjetnost fuge“…). O kojem je skladatelju riječ?
 3. Osim što je vrstan napadač, ovaj se nogometaš kao DJ povremeno bavi i glazbom. Pod umjetničkim imenom MAGI pustio je singlove „Feel Bad“ i „Muse“, a najviše YT pregleda je do sada skupila njegova prva skladba „No Tomorrow“. On je:

– Marko Livaja

– Josip Drmić

– Ivan Krstanović

 

loading