Predavanja na temu nasilja

Problem vršnjačkog i drugih vrsta nasilja postaje aktualniji radi sve učestalije pojavnosti raznih oblika nasilja u školama, ali i izvan nje. Odgojno-obrazovnim ustanovama je potrebno pružiti podršku i jačati njene kompetencije u smislu prevencije i edukacije vezano uz nasilno ponašanje.

Stoga smo ovaj tjedan u sklopu projekta „Narančasti glasovi“, kojega u Posušju provodi Vijeće mladih Općine Posušje u suradnji s Institutom za razvoj mladih „Kult“ BiH, a uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, organizirali predavanja i debate na svim satima razredne zajednice.

Na prezentacijama, koje će održati Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih na razini Federacije BiH, prikazat će se tonski zapis svjedočanstva žrtve obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Nakon toga će predavač predstaviti zakonske okvire o zaštiti od nasilja u Federaciji BiH, sigurne kuće koje postoje na području BiH, SOS telefonske linije i najnovija istraživanja o nasilju u BiH. Kroz razgovor i diskusiju govorit će se o uvriježenim predrasudama, stereotipima, izvrgavanju tradicionalnih vrijednosti te o konkretnim slučajevima nasilnog ponašanja među mladima i (ne)prihvatljivim načinima reagiranjima.

loading