PREDSTAVLJAMO UČENICU I SPORTAŠA GENERACIJE 2015./2016.

Veliko finale Završne svečanosti, ali i prethodne četiri godine, bilo je proglašenje i dodjela nagrada za najbolje u generaciji – „Učenik generacije“ i „Sportaš generacije“.

Nakon provedenog natječaja, provjere pristigle dokumentacije i tajnog glasovanja nastavnog kadra, kao jedne od kategorija po kojoj su dodjeljivani bodovi, Nastavničko vijeće je na sjednici održanoj 31. svibnja donijelo odluku kojom je učenicom generacije 2015./2016. proglašena Anamarija Begić (4.c), a najboljim sportašem Jozo Đerek (4.d).

Nagrada za učenika generacije ne može se mjeriti ni s jednom drugom, ona je jedna, jedinstvena, a dodjeljujemo je jednom, jedinstvenom učeniku. Nagrada je to za osobu koja je znala organizirati svoje vrijeme, odredila svoj cilj i zakoračila sigurnim korakom prema njemu.

Ove godine smo mogli nagraditi nekolicinu naših učenika, konkurencija je bila toliko jaka da su odlučivale nijanse. Svi kandidati su imali najviši prosjek, neki su se izdvojili raznovrsnijim aktivnostima i postignućima, ali jedna je ipak najbolja od najboljih…

Sudjelovala je na natjecanjima iz matematike i osvajala dva puta prvo mjesto, po jednom drugo i treće na školskoj razini, te četiri puta zaredom sudjelovala na natjecanju matematičara na federalnoj razini. Aktivna je u školskim i izvanškolskim projektima – kao članica CIVITAS tima sudjelovala je na natjecanju Projekt građanin na županijskoj razini prošle i ove godine s projektnim idejama „Usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada“ i „Aktivno u demokraciju – ravnopravno u Europu!“ Zahvaljujući kvalitetnom projektu, njezina ekipa je ove godine sudjelovala i na finalnoj smotri u Sarajevu. U sklopu Sajma „Volontiraj-kreditiraj“ našu školu je u Sarajevu ekipno predstavljala projektom „Bosanski Homer“, te u Mostaru na druženju članova svih učeničkih vijeća – „Rat boja“ i „Igre bez granica“. Kao najaktivnija članica, ujedno u jednom mandatu potpredsjednica i u dva mandata predsjednica Vijeća učenika naše škole, ona je pokrenula niz projekata, poput „Garažne prodaje“ na Dan učenika, i to tri godine zaredom, kada su prikupljena značajna sredstva za pomoć našim socijalno ugroženim ili bolesnim sugrađanima, te „Jedan slatkiš – jedno dijete“ kada su za Božić darovana djeca iz socijalno ugroženih obitelji. Sudjelovala je u utrci „Zdrav život – kvalitetan život, čime je obilježen Dan zdravlja, te na ovogodišnjim Danima kruha, a dio je i školskog zbora. Dva puta godišnje u Mostaru i jedanput u Sarajevu sudjelovala je na seminarima za predsjednike svih učeničkih vijeća. Poseban program učenja njemačkog jezika, DSD, također se našao u nizu njenih aktivnosti, a redovita je i na natjecanju Dani hrvatskog jezika, gdje je ove godine osvojila drugo mjesto u kategoriji literarnog rada i treće u kategoriji recitatora na školskoj razini. Uz sve navedeno, tri godine je obavljala funkciju predsjednice razrednog odjela, a u kategoriji – uspjeh u učenju tijekom školovanja osvojila je maksimalan broj bodova – 100!

Izvan škole je članica framaškog zbora, te aktivno sudjeluje u radu Vijeća mladih Općine Posušje i Udruga Epsilon i Pauk.

Što drugo reći, ponos i učenica generacije 2015./2016. Anamarija Begić potpuno je zasluženo osvojila ovu prestižnu titulu, od nje u budućnosti možemo očekivati ništa drugo nego još nagrada, kvalitetnih i korisnih projekata!

Još jedna posebna nagrada, posebna je po tome što se dobitniku nije bilo lako izdvojiti iz skupine izvrsnih. Riječ je o nagradi „Sportaš generacije“, a vjerojatno znate kojim se sve sportovima bave naši maturanti, i to vrlo uspješno, čak i na profesionalnoj razini, te s koliko medalja su okitili našu školu na Županijskim igrama.

Ipak, on je za nijansu najbolji. Sve četiri godine je na Županijskim sportskim igrama bio član rukometne ekipe, s kojom je jednom osvojio treće i jednom četvrto mjesto. Tri godine zaredom bio je član odbojkaške ekipe, s kojom je osvojio prvo, treće i četvrto mjesto, a uz sve to mu nije bio problem pomoći i nogometnoj ekipi na mjestu golmana, kao što je u atletskom dijelu natjecanja predstavljao školu kao bacač kugle.

Na Frama-kupu je također nastupao sve četiri godine, da bi sa svojom ekipom osvojio dva puta prvo i jedanput drugo mjesto. U trećem razredu je proglašen i najboljim golmanom turnira.

Za HŠK Posušje brani kao prvi golman za juniore i seniore.

U potpunosti zasluženo, najbolji sportaš generacije 2015./2016. godine je Jozo Đerek! Tko zna, možda je upravo kročio prema vratima najvećih europskih nogometnih klubova, a znajući za njegovu pradanost i upornost, sve je moguće.

Ponosni smo što našu školu pohađaju ovakvi učenici, posebno stoga što su se za svoje nagrade izborili u vrlo jakoj konkurenciji. Anamarija i Jozo, vi ste uzor svojim mlađim kolegama, ostanite takvi posebni i sretno vam!

loading