ZAVRŠNA SVEČANOST GENERACIJE MATURANATA 2021./2022.

U ponedjeljak 27. lipnja promovirana je još jedna sjajna generacija posuških gimnazijalaca. Iako najmalobrojnija generacija u novijoj povijesti, naime svega ih je 37, to se nikako nije moglo zaključiti po svemu što smo o njima vidjeli, čuli i kako su nam se sami predstavili.

Završna svečanost prigodno je poslužila i za promociju jedne vrlo važne obljetnice – dvije stotine godina od rođenja našeg velikog svećenika, književnika i političara fra Grge Martića. Tim povodom naša Gimnazija priprema cijeli niz aktivnosti, a uvodno smo s ponosom predstavili nanovo oživljeni školski časopis Grga koji su uredili članovi Vijeća učenika i medijske sekcije pod vodstvom pedagoginje Josipe Kondža. Primjerak časopisa mogao se preuzeti po završetku programa, a više o njegovu sadržaju, o tome kako je nastao, kako doći do primjerka te o našim budućim aktivnostima pisat ćemo narednih dana.

Večer je započela lijepim glazbenim uvodom kolegica iz 1.c odjela – Ana Mitar maestralno je izvela pjesmu „Dođi“ Parnoga valjka, a na glasoviru ju je suvereno pratila Mia Bago.  Zatim je uslijedila projekcija videa s presjekom svega što su maturanti postigli kroz četiri gimnazijske godine, a za njih su taj video izradili mladi kreativci iz 1.a odjela: Franko Matković, Marko Landeka, Anja Jukić, Luna Šego, Petra Leko i Andrea Mandurić uz mentorstvo profesorice Renate Čale te idejnu pomoć Zorane Bešlić i Jasminke Petric.

Nakon toga oba odjela predstavila su se vlastitim video projekcijama, da bi se potom i umjetnički izrazili: Lucija Penava je uz glazbenu pratnju profesorice Ivane Pekas izuzetno emotivno recitirala prigodnu Ujevićevu pjesmu „Pobratimstvo lica u svemiru“, da bi zatim Josipa Jukić iz 4.b oduševila cijelu dvoranu svojim stand-up nastupom i imitacijama omiljenih profesora.

Naravno, najdublje emocije izazvala je promocija odličnih učenika, a prije toga pohvaljen je cijeli 4.a odjel kao „superodlikaš“ jer su svake godine ostvarili zajednički prosjek za odličnu ocjenu. Zanimljiva im je ovogodišnja statistika na kraju nastavne godine: od 18 učenika 12 je odličnih, gotovo 70%, i četiri vrlo dobra, a prosječna ocjena cijeloga odjela je vjerojatno nenadmašnih 4,89!

Iako smo vjerovali da se neki raniji rekordi teško mogu nadmašiti, ova generacija uspješno nas je demantirala: od 37 učenika 17 je sve četiri godine odličnih ili 46%, što znači da je zamalo svaki drugi učenik odličan. Da se zaista radi o izvrsnoj generaciji potvrđuje još jedna nevjerojatna činjenica – svi učenici, njih 100%, sve četiri godine imaju uzorno vladanje!

Nakon ovakvih brojeva, red je da predstavimo svoje odlične perjanice:

4.a

Ivan Barišić

Lucija Bešlić

Ivan Budimir

Lara Budimir

Anja Grubišić

Marija Grubišić

Petar Krsmanović

Lucija Mikulić

Stipe Mitar

Kristina Penava

Lucija Penava

Jerko Zlopaša

4.b

Petra Landeka

Domagoj Markota

Mateja Miličević

Sara Rezo

Ivana Tokić

U ovakvoj generaciji teško je izdvojiti one koji su najbolji jer ih je puno takvih, no po pravilima trebalo je izdvojiti Sportaša generacije i Učenika generacije, o čemu su odlučivali detalji.

Izbor najboljega sportaša obilježen je činjenicom da je ova generacija zbog pandemije koronavirusa zakinuta za odvijanje Županijskih sportskih igara čak tri godine, ali se bez obzira na to istaknulo jedno ime međunarodnoga sjaja – Sara Grubišić, učenica 4.b odjela. Ona nije imala priliku sudjelovati na Županijskim igrama, jedino na školskom odbojkaškom turniru i natjecanjima povodom Dana srednjoškolaca i Dana kruha. S obzirom na to, uzeti su u obzir uspjesi i izvan škole, a njezini su nevjerojatni. Kao sportašica razvijala se u okrilju Taekwondo kluba Poskok, s kojim je postigla sve o čemu sportaši sanjaju, a izdvajamo tek dio:

  • preko 70 osvojenih medalja
  • višestruka je federalna i državna prvakinja u različitim kategorijama
  • kao reprezentativka BiH plasirala se 2020. godine na Europsko seniorsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama
  • sudjelovala je na brojnim G1 turnirima na kojima je sakupljala bodove za svjetske rang-liste, od kojih izdvaja Croatia Open i Bosnia Open na kojima je osvajala brončanu medalju, zatim još Bulgaria i Montenegro Open
  • četiri puta zaredom birana je za najbolju sportašicu općine Posušje, najprije kao kadetkinja, zatim kao juniorka
  • ove je godine u veljači položila je drugi stupanj majstorskog zvanja u taekwondou.

Uz velike napore koje ulaže u sport, nalazi vremena i za druge aktivnosti pa je tako sudjelovala u kvizovima znanja, nagrađivana je za literarne radove, glumila je u predstavama, natjecala se u sklopu aktivnosti Crvenog križa, aktivna je članica Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Želimo da nas svojim nastupima nastavi činiti ponosnima i da joj se ispuni najveći sportski san – plasman na olimpijski turnir.

Izbor Učenika generacije bio je posebno težak  – za ovaj izbor mogla je kandidirati barem polovica odličnih, a prijavilo se pet izvrsnih učenica: Anja Grubišić, Marija Grubišić i Lucija Penava (4.a) te Petra Landeka i Sara Rezo (4.b).

Izdvajamo tek dio njihove izvrsnosti: Sara Rezo s podjednakom se lakoćom natječe i iz matematike i iz engleskoga jezika, a u četiri godine imala je tek jednu zaključenu četvorku. Matematičkim se sklonostima također mogu pohvaliti Anja, Marija i Lucija, uz izraženu ljubav prema općem znanju i natjecanjima na kvizovima. Lucija je uz to uspješno sudjelovala u radu Dramske sekcije, dok su se Anja i Marija dodatno razvijale kroz poseban program njemačkog jezika.

Ipak se za nijansu izdvojila Petra Landeka, koja je proglašena najboljom učenicom u generaciji. Petra je također vrsna matematičarka pa se, osvojivši u školi jedanput prvo i jedanput drugo mjesto, čak u dva navrata natjecala na federalnoj razini.

Svoje široke interese potvrdila je sudjelovanjem na kvizu znanja iz opće kulture povodom Dana srednjoškolaca, sudjelovanjem na školskom natjecanju iz engleskoga jezika Spelling Bee, kao i literarnim radom na školskom natjecanju povodom Dana hrvatskoga jezika. Uz sve navedeno Nastavničko vijeće nagradilo ju je maksimalnim brojem bodova!

Obično se stereotipno vjeruje kako odlikaši nisu talenti za sport. Ona je to, međutim, demantirala sudjelovanjem na školskom humanitarnom odbojkaškom turniru i na sportskim natjecanjima povodom Dana srednjoškolaca.

Aktivna je i izvan škole – posebice kao članica Frame gdje sudjeluje u radu humanitarne sekcije te sekcije drača. Također, aktivna je članica Asocijacije srednjoškolaca BiH.

Petra je zaista izvrsna, posebna, istaknuta, želimo u generacijama koje dolaze svjedočiti takvim izuzetnim pojedincima. Mnogi mlađi učenici sigurno će u njoj pronaći uzor i motivaciju.

Obje nagrađene učenice izrekle su emotivne riječi zahvale svojim roditeljima, profesorima i mentorima, a potom je ravnatelj Ante Jukić maturantima poželio sve najbolje u izazovima koji se nalaze pred njima.

Službeni dio večeri zaokružen je još jednom izvanrednom izvedbom Ane i Mije, pjesmu Olivera Dragojevića „Ti me vodi preko voda“ dovele su do savršenstva. Nakon toga uslijedilo je druženje u predvorju kinodvorane uz laganu okrjepu i razmjenu dojmova. Za zakusku su se pobrinuli maturanti uz pomoć sponzora te uz koordinaciju profesorice Petric i prošlogodišnje predsjednice Vijeća roditelja gospođe Ivane Šego.

Niti jedan dio ove večeri ne bi ovako uspješno pretekao bez volontiranja naših mlađih učenika. Neke od njih smo već spomenuli, a naši preostali pomagači su: fotografi Lana Grubišić, Jelena Lebo i Ana Ćesić (1.a) te Tea Vlašić (1.c); na pripremi knjiga-poklona radile su Petra Protrka, Petra Mandurić, Josipa Bašić i Jelena Bakula (3.a); momci s mišićima za prenijeti teške stvari bili su Valentin Jukić, Šimun Jukić, Matej Hrkać i Matej Bešlić (3.a); dok su svime suvereno „riktale“ redarice Lea Pirić, Leona Senjak, Marija Jukić i Lucija Bago (1.c).

O našim voditeljima suvišno je govoriti, treba doći i poslušati ih. A ovogodišnji voditelji Antonija Lončar (3.b) i Jure Filipović (3.c) bili su poput afirmiranih televizijskih zvijezda, bez pretjerivanja u hvalospjevu! Hvala vam.

Bio nam je potreban financijski i svaki drugi oblik potpore pa zato izražavamo najiskreniju zahvalnost tvrtkama i pojedincima: Planet, Meggle, Viza trans, Miviko, F1, Centrum i Euromaterijali na novčanoj donaciji, buregdžinici Mipro na slasnim pitama, veleprodaji pića Mipol na znatnim financijskim olakšicama, Davidu Dumančiću na uređenju pozornice, Općini Posušje na ustupljenoj dvorani i njihovu djelatniku Slavenu Penavi na konstruktivnoj suradnji, Osnovnoj glazbenoj školi Posušje i Svadbenom salonu Bagušić na ustupljenim rekvizitima. Hvala svima od srca.

Dragi naši maturanti, hvala vam na trudu i predanosti, hvala na ozbiljnosti u nastavi i neposrednosti u neformalnom druženju, hvala što ste spremno učili od nas, hvala što ste i vi nas mnogočemu naučili. Bila je ovo divna četverogodišnja sinergija, nadamo se da ćete izvući najbolje iz svega.

Večeras smo čuli velikoga Ujevića kako kaže: „Ne boj se! Nisi sam!” To neka vam bude misao vodilja – držite se zajedno, i dalje pomažite jedni drugima, barem dok se dovoljno ne ohrabrite u samostalnosti, ne zaboravite da ste iz istoga korijena iako će vas u jednome trenutku životni putovi vjerojatno odvesti na različite strane. Hrabro ostvarite sve svoje snove, ali ne zaboravite ostati časni! Sretno vam bilo ♡

Napomena: fotografije sa Završne svečanosti mogu se pogledati na službenoj školskoj Facebook stranici Grgur Posuski.

loading