ZAVRŠNA SVEČANOST MATURANATA, GENERACIJA 2015./2016.

Završna svečanost kojom se u Gimnaziji fra Grge Martića tradicionalno obilježava kraj srednjoškolskog obrazovanja maturantskih odjela i koja je postala svojevrsni brand naše škole, ove godine je održana 3. lipnja u posuškoj kinodvorani. Iako je Završna svečanost, u pravilu, izuzetno posjećena, u petak je kinodvorana u pravom smislu riječi bila – pretijesna. Scenarij i organizaciju završne svečanosti maturanata izvrsno je odradila revna prof. Jasminka Petric. Učenica 4.c odjela Anamarija Begić, ovogodišnja učenica generacije, obratila se gledateljstvu u ime svih maturanata te zahvalila prof. Petric na predanosti, radu, trudu i pomoći koju nesebično pruža svim maturantima kao čovjek i profesor. Anamarijin kratki govor popraćen je ovacijama i pljeskom prisutnih koje navedena profesorica svojim zalaganjem i postignućima u radu s učenicima neupitno zaslužuje.


Priliku da se po posljednji put okupe u punom broju, maturanti su iskoristili s radošću, ali ovoga puta uz nazočnost roditelja koji su ih sve ove godine potiho vodili ka danima koji za njih predstavljaju konkretnu i nepovratnu životnu prekretnicu. Nakon vesele „norijade“ i lepršave maturalne zabave, završna svečanost obično posluži kao trenutak u kojemu maturanti, roditelji i profesori u izuzetno svečarskom tonu iznova prožive četiri godine suživota u Gimnaziji.
Svaki maturantski odjel se predstavio kratkim, ali po reakcijama publike – jako zanimljivim i duhovitim, video uratkom koje su izradili Vinko Čutura (4.a), Ivan Jukić i Mateo Petric (4.b), Anita Jukić (4.c) i Elena Penava (4.d). Nadareni učenici su pjevali, svirali, recitirali – najprije su sve prisutne Jelena Jukić (4.d) i Valerija Bago (4.a) oduševile svojom recitacijom pjesme „Čuvaj nju“ autorice Marine Radoš, zatim su Vinko i Marijana Čutura (4.a) izazvali ovacije neobičnim miksom popularnih pjesama koje su „prilagodili“ gimnazijskim temama, kao recitatori su  opet pokazali čime se možemo dičiti David Bakula (4.b) pjesmom „Moj križ svejedno gori“ autora Josipa Pupačića i Ana Miličević (4.c) „Pjesmom o čovjeku i Suncu“ Dragutina Tadijanovića, da bi se kao apsolutna zvijezda večeri nametnuo mladi i samozatajni guslar Josip Begić (4.d) koji je izveo skladbu „Oproštajna pjesma“, za koju je sam napisao stihove.

Svaki učenik je dobio simboličnu diplomu, a nagradili smo i učenike koji su sve četiri godine postigli odličan uspjeh, zbog čega su oslobođeni polaganja završne mature. Red je da ih predstavimo jer nije lako postići takav uspjeh, a pri tome biti aktivan i na drugim poljima –

4.a: 

 1. KATARINA BARIŠIĆ
 2. SILVIJA BAŠIĆ
 3. MARTINA BEGIĆ
 4. MIRJANA JUKIĆ
 5. ANA JURIŠIĆ
 6. KRISTINA KNEZOVIĆ
 7. ANDRIJA MITAR
 8. ANAMARIJA PAVKOVIĆ
 9. MATEA REZO

4.b:

 1. DAVID BAKULA
 2. MARINA ANTONELA CRNOGORAC
 3. GABRIJELA MILIČEVIĆ
 4. MARIJA ZLOMISLIĆ

4.c:

 1. SLAVEN BAKULA
 2. ANAMARIJA BEGIĆ
 3. KATARINA CVITKOVIĆ
 4. ANITA JUKIĆ
 5. IVANA OREČ
 6. ANDREA TOMIĆ

4.d:

 1. FILIP BAGO
 2. JELENA JUKIĆ
 3. BARBARA KOVAČ
 4. EUGEN MIHALJ
 5. KRISTIAN MILIČEVIĆ
 6. MAGDALENA TOMIĆ

 

Upravo oni su slika naše škole – vrsni matematičari, sportaši, poligloti, humanitarci, kulturnjaci… Generacija u kojoj je 25 učenika zbog izvrsnosti oslobođeno polaganja školske mature, ne može biti drugačija nego – izvrsna! Uostalom, kao i škola koju su pohađali.

Kao veliko finale za kraj smo ostavili proglašenje učenika i sportaša generacije.
Učenica generacije Anamarija Begić (4.c) nanizala je brojne uspjehe, osvojila brojne nagrade i trofeje, svestrana je aktivistica, s prosjekom ocjena 5,0!
Najbolji sportaš u ovoj generaciji je Jozo Đerek (4.d), mladić koji se vrlo uspješno bavi momčadskim sportovima, a višestruki je osvajač odličja na Županijskim sportskim igrama.

Nakon silnih nagrada i zanimljivih točaka koje su izveli naši maturanti, nazočnima se obratio ponosni ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića. Njegov govor možete pročitati OVDJE:

Evo, na kraju vas i ja sve lijepo pozdravljam: drage kolege profesore, uvažene roditelje naših maturanata, a posebno pozdravljam vas, dragi maturanti generacije 2015./2016. godine.
Dragi maturanti, ovo je vaša svečanost i vama se obraćam. Završili ste jedno dugo, značajno i lijepo razdoblje svoga života, završili ste srednju školu. Sutra kada budete u tko zna kojim gradovima, pa i državama svijeta, i tko zna u kakvim važnim obvezama, srednjoškolskim godinama ćete se u svojim mislima uvijek rado vraćati i prisjećati se mnogih lijepih trenutaka.
Vi već sada krećete s pisanjem nekih novih stranica vašeg života. Ono što vam mogu reći, a ne želim vas uplašiti, neke od tih novih stranica neće biti lijepe. Uz to što neće biti lijepe, neće biti nekoga da te stranice jednostavno „otkine“ i da ostanu samo one lijepe. Ali ne brinite, nema nijedne osobe bez takvih stranica, koje skupa s onim lijepima čine, tj. pišu jedan roman koji se zove život. Ono što je bitno jest sljedeće: one stranice koje vi trebate ispisati, ne dopustite da popuni netko drugi; nitko nije bolji, pametniji i sposobniji od vas! Ako budete razmišljali na taj način i kada pogledamo na mnoge uspješne Posušane, ovdje i diljem svijeta, koji su krenuli upravo iz ovog malog mjesta i naše Gimnazije, istih početnih koraka kakvi su vaši sada, uvjeren sam da će vaše životne priče biti uspješne.
Nitko ne zna gdje će ga život odvesti, iako bi ja, a vjerujem i svi drugi, najsretniji bio da svi vi ostanete ili se nakon završenog fakulteta vratite ovdje i tu osnujete svoju obitelj. Ali životna realnost je drugačija. Međutim, gdje god da budete, budite na ponos svima nama, a posebno svojim roditeljima i nikada nemojte zaboraviti odkuda dolazite.
Isto tako, kada nekada u budućnosti budete sreli svoje profesore, nemojte okrenuti glavu kao da ih ne poznajete. Ipak su oni, svi mi, sudjelovali u vašem obrazovanju i, što je još važnije, u vašem odgoju. A jesmo li ikada pogriješili? Naravno, jer samo onaj tko radi, on i griješi. Ništa nije bilo namjerno i pamtite samo lijepe trenutke, i mi ćemo pamtiti samo takve.
Na kraju, od srca vam svima želim da ispunite svoje snove i da uspijete u životu. Ako budete trebali bilo kakvu pomoć, vrata Gimnazije fra Grge Martića Posušje uvijek su vam otvorena.
Hvala vam lijepa na pozornosti i sretno svima!

 

Program su suvereno vodili učenici trećeg razreda – Karla Slišković (3.c) i Dario Mihalj (3.a). Inače, nevjerojatni su naši „voditelji“, radi se o djeci koja uopće nemaju takvog iskustva, a na ovakvim priredbama zablistaju poput pravih profesionalaca. I na njih smo ponosni!

Večer je svojim nastupom, izvevši skladbe „La musica di notte“ Đele Jusića i „Stojin na kantunu“ Nene Belana,  upotpunio mješoviti zbor GFGM-a pod vodstvom profesorice Ivane Pekas, ali jedan član se posebno istaknuo – Danijel Vukoja (1.a), pokazavši nam kako uživo zvuči beat box.

Ova generacija je puno toga pokazala, a svi skupa im još jedanput možemo iskrenim pljeskom zahvaliti za to kako predstavljaju sebe, svoje roditelje i školu koju su pohađali četiri godine. Izdvojit ćemo misao jedne majke koja je nakon svečanosti rekla kako je prije dvije godine pomislila da ne može bolje, ali da „ova djeca iznova ostavljaju bez daha“. Njezina izjava je svojevrsni izazov za buduće maturante pa s nestrpljenjem očekujemo lipanj 2017.
Vidimo se dogodine!

loading