ZAVRŠNA SVEČANOST MATURANATA GENERACIJE 2022./2023.

Naša gimnazija je u utorak 20. lipnja promovirala još jednu sjajnu generaciju maturanata na tradicionalnoj Završnoj svečanosti. Ispratili su ih na nove životne putove njihovi roditelji, profesori, rodbina i prijatelji te mlađe kolege gimnazijalci. Bila je to večer ispunjena ponosom, veseljem, umjetničkim dosezima, a našla se i pokoja sjetna suza.

Na početku programa najavljen je školski časopis Grga, ove godine u elektronskom izdanju. Uredništvo potpisuju učenice iz 2.a odjela: Petra Leko, Anja Jukić, Andrea Mandurić, Anamarija Landeka, Ana Ćesić i Luna Šego te profesorice Renata Čale, Sanja Crnogorac-Sitarski i Jasminka Petric.

Zatim je uslijedila projekcija videa s presjekom postignuća i aktivnosti maturanata kroz četiri gimnazijske godine. Za njih su taj video izradile mlade kreativne učenice iz 2.a odjela koje potpisuju i elektronski školski časopis, uz mentorstvo profesorica Čale i Petric.

Maturanti su se i sami predstavili video projekcijama u nešto šaljivijem i opuštenijem tonu, kako i priliči mladima, ali nisu izostavili pokazati i istančan umjetnički izraz. Večer je započela glazbenim uvodom Karle Begić (4.a), čija je klavirska izvedba Preludija, opus 11, broj 20, c-mol Alexandera Scriabina nazočnima priuštila dašak velegradskih koncertnih pozornica. Nakon Karle u ugodne recitatorsko-glazbene vode odvele su nas Nina Galić i Antonija Lončar (4.b) izvedbom pjesme „Milost“ Johna Newtona, da bi u istom tonu završio i naš popularni glumac Jure Filipović (4.c) koji je dao vlastitu viziju Šerbedžijine pjesme „Zaboravi“.

Najemotivniji dio večeri uvijek je promocija odličnih učenika pa su tako najprije pohvaljeni pojedinci s prosjekom 5,0 u četvrtom razredu. Takvih je čak 12:  Jelena Bakula, Lana Ćesić, Matej Hrkać, Valentin Jukić, Petra Mandurić i Petra Protrka iz 4.a, zatim Josipa Brekalo i Petra Lončar iz 4.b te Adama Galić, Ana Milas, Marija Oreč i Slavica Penava iz 4.c. Nadalje, ova generacija iznjedrila je 24 maturantice i maturanta koji su ostvarili odličan uspjeh u sve četiri godine gimnazijskog obrazovanja, a predstavljamo ih po odjelima:

4.a

 1. Jelena Bakula
 2. Lana Ćesić
 3. Matej Hrkać
 4. Valentin Jukić
 5. Josipa Mandurić
 6. Petra Mandurić
 7. Petra Miloš
 8. Petra Protrka

 

4.b

 1. Anđela Bešlić
 2. Josipa Brekalo
 3. Marija Buntić
 4. Tihana Galić
 5. Antonija Lončar
 6. Petra Lončar
 7. Ana Tomić
 8. Petar Tomić
 9. Marija Topić

 

4.c

 

 1. Ante Begić
 2. Marta Begić
 3. Adama Galić
 4. Ana Milas
 5. Marija Oreč
 6. Slavica Penava
 7. Angela Polić

 

I u ovakvoj generaciji bilo je teško izdvojiti one koji su najbolji jer je nekolicina takvih izvrsnih učenika i sportaša, no po pravilima trebalo je izdvojiti po jednu osobu za Sportaša generacije i Učenika generacije.

Svaka generacija naših maturanata može se pohvaliti vrlo uspješnim sportašima, čak i na profesionalnoj razini. Tako je i ove godine mada su zakinuti za sve godine neodržavanja Županijskih sportskih igara, ali se bez obzira na to istaknulo jedno ime međunarodnoga sjaja – Matej Bešlić, učenik 4.a odjela. U sklopu školskih aktivnosti sudjelovao na natjecanjima povodom Dana srednjoškolaca i Dana kruha, a njegovi sportski uspjesi izvan škole zaista su nevjerojatni. Razvija se već 10 godina u Taekwondo klubu Poskok, s kojim je postigao ono o čemu sportaši sanjaju, a izdvajamo tek dio:

 • višestruki je federalni i državni prvak i viceprvak u različitim kategorijama
 • sudjelovao je na brojnim turnirima na kojima je sakupljao bodove za svjetske rang-liste, od kojih izdvaja Livno Open, Kozara Open, Zagreb Open i Vukovar Open na kojima je osvajao prva i druga mjesta
 • više puta biran je za najboljeg formaša godine u TKD klubu Poskok Posušje
 • nositelj je crnog pojasa 2. DAN
 • godine 2022. izabran je za najboljeg seniorskog sportaša općine Posušje

 

I uz dugotrajnu predanost, odricanja, svakodnevne treninge, brojna natjecanja, Matej je izvrstan učenik, a našao je vremena i za druge aktivnosti pa je tako sudjelovao u školskim i internacionalnim kvizovima znanja te natjecanjima iz engleskog jezika, što njegove sportske i školske uspjehe čini još vrjednijima.  

Izbor Učenika generacije tradicionalno je, pa tako i ovoga puta, posebno težak jer bi po ocjenama i aktivnostima mogla konkurirati  barem polovica odličnih, a prijavile su se četiri izvrsne učenice: Jelena Bakula i Petra Mandurić iz 4.a, Petra Lončar iz 4.b te Adama Galić iz 4.c, a iz njihove bogate biografije iznosimo tek djeliće: gotovo su bez četvorke u četiri godine, krase ih natjecanja iz matematike, engleskog i hrvatskog jezika. Nisu imale straha ni u kvizaškim natjecanjima općeg znanja, čak na međunarodnoj razini. Među njima kriju se i vrsne glumice, glazbenice, pjesnikinje, slikarice.

Ipak, Adama Galić izdvojila se u detaljima od ostalih i proglašena je najboljom učenicom u generaciji.

Sudjelujući na školskim natjecanjima iz matematike osvojila je dvaput prvo mjesto te tako u dva navrata predstavljala školu na natjecanju matematičara na federalnoj razini.

Na međunarodnoj natjecateljskoj kulturnoj manifestaciji „Šimićevi susreti“ sudjelovala je s literarnim i likovnim radovima, da bi osvojila drugo i treće mjesto za literarni rad u kategoriji srednjih škola.

Sudjelovala je na natjecanjima Dani hrvatskoga jezika te međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika – Hippo Olimpijada. Svoje široke interese potvrdila je sudjelovanjem u debati Filozofskog caffea, zatim kao aktivna članica sekcije Vokabula te članica Dramsko-literarne sekcije. Rado je sudjelovala u mnogim školskim manifestacijama, kao i humanitarnim akcijama u vrijeme adventa.

Svoju izvrsnost potvrdila je pohađanjem nastave njemačkog jezika po DSD programu, a dvije godine obavljala je i ulogu predsjednice razrednog odjela.

Aktivna je i izvan škole – svoje slobodno vrijeme najviše posvećuje glazbi. Završila je osnovnu glazbenu školu pa uz klavir svira harmoniku i gitaru. Članica je Kulturno-umjetničkog društva Vrisak, a nekoliko godina bila je aktivni član crkvenog zbora, a na kraju zaključimo kako ju je i Nastavničko vijeće nagradilo maksimalnim brojem bodova.

Uz sve navedeno, fascinantno zvuči podatak da je ova izuzetna učenica ostvarila prosjek ocjena od 5,0 kroz sve četiri godine gimnazijskog obrazovanja i zasluženo postala ponos i učenica generacije školske 2022./2023. godine!

Adama i Matej su u emotivnom obraćanju zahvalili svojim roditeljima, profesorima i mentorima, a potom je i ravnatelj Ante Jukić maturantima poželio sve najbolje u izazovima koji se nalaze pred njima.

Nakon svečanog dijela večeri uslijedilo je druženje u predvorju kinodvorane uz laganu okrjepu i razmjenu dojmova. Za zakusku su se pobrinuli maturanti uz pomoć sponzora te uz koordinaciju profesorice Petric i predstavnika Vijeća roditelja: gospođa Antonije Protrka, Kristine Buntić, Mirjane Đerek i Josipe Begić.

Niti jedan dio ove večeri ne bi ovako uspješno pretekao bez volontiranja naših mlađih učenika. Vrijedni pomagači su: fotografi Jelena Lebo (2.a) te Tea Vlašić i Mia Bago (2.c); na pripremi knjiga-poklona radile su Lucija Bago, Leona Senjak, Lea Pirić (2.c) i Gabrijela Begić (2.d); „redarice“ su bile Leona Senjak i Lucija Bago (2.c) te Marta Bešlić i Ana Bešlić (3.c). Da na stolovima ne bi nestalo hrane i pića brinuli su Patrik Đerek i Josip Polić (1.a), Magdalena Polić, Paola Jurišić, Petra Budimir, Dragica Čamber (1.b) te Lea Pirić i Marija Jukić (2.c).

Ovogodišnji voditelji Jelena Protrka (3.b) i Ivan Polić (3.a) bili su zaista izvrsni poput pravih profesionalaca. Hvala vam.

Bio nam je potreban financijski i svaki drugi oblik potpore pa zato izražavamo najiskreniju zahvalnost tvrtkama i pojedincima: buregdžinici Mipro i gospodinu Vladimiru Krsmanoviću na slasnim pitama, veleprodaji pića Mipol i gospodinu Oliveru Bašiću na znatnoj financijskoj olakšici, Davidu Dumančiću na uređenju pozornice, Općini Posušje na ustupljenoj dvorani i njihovu djelatniku Slavenu Penavi na konstruktivnoj suradnji, Osnovnoj glazbenoj školi Posušje i Svadbenom salonu Bagušić na ustupljenim rekvizitima. Hvala svima od srca.

Da bi maturanti bez brige o financijama mogli prirediti ovu sjajnu svečanost pomogle su brojne posuške tvrtke, kafići i obrtnici. Zahvaljujemo im od srca što su, po svjedočenju maturanata, vrlo rado izišli u susret i, dodali bismo, što inače bez zadrške pomažu u mnogobrojnim projektima i aktivnostima naših učenika.

Ovdje ih navodimo po visini donacije:

Viva caffe lounge bar, Tiskara Olovka, Digitrend, Caffe bar Centrum, Benzinska postaja F1, Planet, Branck caffe, MIP 3, Atelier Jukić, VB-trade, Lager, Lebo-commerce, Albin Senjak, Šišović mesna industrija Rakitno, SP KOP Šišović, ISAT-AP, Begić dentalmed, Frizerski salon Renata, Viza trans, Juka-trans, Dječji vrtić Bajka, Ljekarna Blanka, PRO-VAR, Foto MIX video, Makeover by Marjana, Cvjećarnica Cmilja.

Neizmjerno vam hvala.

 

Dragi naši maturanti, hvala vam na predanosti, ozbiljnosti, neposrednosti. Mi profesori naučili smo od vas mnogo toga, nadamo se da ste i vi od nas dobili znanje potrebno za vaš daljnji razvoj. Znamo koliko možete i kolike su vaše visine, ne ustručavajte se raširiti krila i poletjeti do svog potpunog ostvarenja. U tom letu neka vas prati sreća i čuva dragi Bog. Sretno vam!

loading