Znanjem i igrom na ponos domovini

Po prvi put će učenici srednjih škola ŽZH sudjelovati na Kvizu znanja „Ponos domovine“. Kako bi se što bolje pripremili, profesori povijesti Ljilja Čutura i Milivoj Granić organizirali su školsko natjecanje za navedeni kviz, koji će se održati  u četvrtak 2. veljače 2017. godine u 13:00 sati u učionici broj 1. Pozivaju se svi zainteresirani učenici četvrtog razreda Gimnazije na sudjelovanje u kvizu kako bi provjerili svoje znanje vezano uz Domovinski rat, hrvatsku povijest, zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku. Pripremnu skriptu učenicima je osigurala profesorica Ljilja Čutura. Učenici koji pokažu ponajbolje znanje bit će upućeni na županijsko natjecanje „Ponos domovine“.

U organizaciji udruge „Ponos domovine“ iz Zagreba i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke 16. prosinca 2016. godine u zgradi Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu organizirano je predstavljanje projekta „Ponos domovine“. Učenici Ante Čutura, 4.a i Silvana Bakula, 4.d s profesorima povijesti Ljiljom Čutura i Milivojem Granićem sudjelovali su predstavljanju online kviza „Ponos domovine“, koji se provodi diljem Republike Hrvatske, a na kojem mogu sudjelovati i učenici srednjih škola iz BiH.

Najbolje natjecateljske ekipe će u svibnju pristupiti završnom natjecanju koje se održava u Zagrebu, a sastoji se od kviza znanja putem računala, nekoliko sportskih disciplina te izrade projektnog zadatka za svaku ekipu (prezentacija o zadanoj temi). Pitanja u kvizu znanja vezana su za informacije o zemlji, a cilj sportskog dijela natjecanja jest motivirati mlade na kretanje i timski duh. Teorijski dio natjecanja (kviz znanja) donosi veći omjer bodova u odnosu na bodove koji se dobivaju natjecanjem u sportskim disciplinama. Ekipe sastavljaju učenici i njihovi profesori-mentori po vlastitom izboru, neovisno o spolu. Naime, djevojke neće biti zakinute za rezultate u sportskom dijelu natjecanja s obzirom da se pri bodovanju koristi metoda prilagođena spolu natjecatelja.

Zainteresirani učenici se za Kviz znanja mogu pripremiti koristeći se katalogom pitanja koji je dostupan na web stranici udruge Ponos domovine. Kroz natjecanje učenike prati profesor-mentor po izboru, a za natjecatelje i profesore osigurane su nagrade čija vrijednost raste kroz faze natjecanja.

Cilj projekta nije isključivo natjecanje, već učenje kroz zabavu; prijava na natjecanje je dobrovoljna, a može biti vrlo lijepo iskustvo bez obzira na rezultat – nova poznanstva i zabava te različite nagrade dodatna su motivacija da se okušate u projektu.

loading