DAN SREDNJOŠKOLACA

U petak 17. studenoga 2023. godine posuške srednje škole su u velikoj sportskoj dvorani obilježile svoj dan, Dan srednjoškolaca, a sve u organizaciji Vijeća učenika srednjih škola pod vodstvom predsjednika Ivana Leke 4.a (GfGM) i Milana Ramljaka 4.b (SSŠ).
Međunarodno vijeće studenata 1939. godine je u Londonu datum 17. studenoga proglasilo Danom srednjoškolaca u spomen na mirne prosvjede praških studenata i srednjoškolaca protiv nacističke okupacije svoje zemlje koji su zbog toga odvedeni u koncentracijske logore, a devet učenika i profesora je ubijeno. Njihova ljudska i učenička prava tada nisu poštivana, a danas su učenici sve svjesniji svojih prava te se bore za ista.
Posuške srednje škole već osmi put zajedno obilježavaju Dan srednjoškolaca. Pripremili su zanimljiv program zabavno-natjecateljskog karaktera u kojem su odmjerili svoje mentalne i fizičke snage.
Na početku programa voditeljice Manda Pekas 3.b iz GfGM-a i Ivana Čutura 4.a iz SSŠ pozdravili su sve nazočne i zahvalili sponzorima na osiguranim rekvizitima i nagradama za sudionike u igrama, a to su tiskara ZNT d.o.o., prodajni centri Oli i Divna, knjižara Livre, MPT d.o.o. Posušje, tvrtka Meggle, GoodLife Fitness Centar, SportsArt Posušje, HGSS Posušje, kozmetičarka Josipa Budimir, kozmetički salon Shine i grill Brzogriz. Ravnatelj GfGM-a prof. Ante Jukić pozdravio je sve učenike i zaželio im dobru zabavu.
Prije natjecateljskog dijela programa podijeljene su pohvalnice učenicima gimnazije i srednje strukovne škole koji su prošle školske godine imali odličan uspjeh s prosjekom 5.0 i uzorno vladanje. Navedimo njihova imena:
Gimnazija – Antonia Bešlić, Leonarda Bešlić i Josip Polić iz 1.a, Anamarija Landeka i Ana Ćesić (S) iz 2.a, Ivona Romić iz 2.b, Mia Bago, Mila Jakovljević, Mia Oreč, Iva Pavković i Leona Senjak iz 2.c, Emanuela Karamatić iz 2.c, Matea Begić i Jelena Čamber iz 3.b, Robert Bakula, Ana Filipović i Marijana Grabovac iz 3.c (prošlogodišnjim maturantima odlikašima s prosjekom 5,0 GfGM-a pohvalnice su podijeljene na završnoj svečanosti održanoj u lipnju ove godine: Jelena Bakula, Lana Ćesić, Matej Hrkać, Valentin Jukić, Petra Mandurić i Petra Protrka iz 4.a, Josipa Brekalo i Petra Lončar iz 4.b, Adama Galić, Ana Milas, Marija Oreč i Slavica Penava iz 4.c). SSŠ – Luka Jukić iz 2.d, Marko Begić i Matej Ćorić iz 3.d, Filip Marić i Ivan Markota iz 3.e, Matea Bešlić, Klara Galić i Lara Vila iz 4.m.
Natjecanja smo otvorili s kvizom općeg znanja. Sudjelovalo je 17 razrednih odjela a nakon tri kruga pitanja titulu najboljeg ponio je gimnazijski odjel 3.a koji su predstavljale Anamarija Landeka i Lana Grubišić. Uslijedila su sportska natjecanja vuča konopa, utrka u kolicima, obaranje ruke i posebno iščekivani nogometni derbi između GfGM-a i SSŠ.
U vuči konopa pobijedili su učenici 3.d (SSŠ) Sven Bago, Ivan Crnogorac, Matej Ćorić, Josip Markota, Ante Pavković, a među curama najbolje su bile učenice 4.a (SSŠ) Lana Petra Bašić, Valentina Bešlić, Martina Čamber, Petra Galić i Anamaria Mandurić.                                      Filip Dragoja i Ante Barišić iz 4.d (SSŠ) pokazali su se najspretnijima i najbržima u utrci u kolicima.
Najimpresivniju snagu u obaranju ruke među dečkima imao je Ante Bago 2.d (SSŠ), a među curama Anamarija Landeka iz 3.a (GfGM)
Za kraj su se u nogometnom derbiju našle ekipe GfGM-a i SSŠ. Palo je dosta golova a konačnu pobjedu odnijela je ekipa SSŠ s rezultatom 6:2. Sudili su prof. Ivan Bešlić i učenik Dinko Karamatić iz 3.c. Strijelci za gimnaziju bili su Slavko Dumančić 1.c i Luka Penava 4.c. Šest golova za SSŠ dali su Frano Boban 4.d (4 gola), Martin Martić 4.d i Matej Penava 4.c po jedan gol.
Čestitke svim sudionicima igara, a pobjednicima posebne pohvale za istaknutost i borbenost!
Cijeli program fotografijom zabilježili su učenici gimnazije Anja Šego i Marta Petric iz 1.a, Anđela Budimir iz 2.c, Jelena Lebo iz 3.a, Petra Begić, Lana Petrović, Lea-Martina Romić i Ana Miličević iz 3.d, a za glazbenu podlogu na manifestaciji pobrinuo se DJ Sven Bago iz 3.d (SSŠ).
Učenici su se ugodno družili, zabavili i uživali u svojoj manifestaciji što je bio i najvažniji cilj pa se radujemo sljedećem susretu dogodine!

loading