MATURANTI PRED POLAGANJEM DRŽAVNE MATURE

Maturanti su pred samim krajem srednjoškolskog obrazovanja i donošenja važnijih i izazovnijih odluka vezano uz daljnje obrazovanje. Jedan od izazova je i polaganje državne mature u RH koju od samog uvođenja iste polaže oko 90% gimnazijalaca iz Posušja po generaciji. Naši profesori se trude na razne načine olakšati im put do uspješnog polaganja DM.
Prof. hrvatskog jezika Jasminka Petric je 9. veljače 2024. godine organizirala predavanje tima iz izdavačke kuće Profil Klett koji im se predstavio tiskanim i virtualnim materijalima i programima za bolju pripremu DM. Osmislili su takozvanu maXturu kako bi pružili podršku učenicima i nastavnicima s ciljem stjecanja dodatnog samopouzdanja, sigurnosti, učinkovitijeg planiranja vremena, otkrivanja svog stila učenja, a sve na kreativan i zabavan način. Kreirali su i jedan u potpunosti hrvatski proizvod – obrazovnu digitalnu platformu IZZI, gdje učenici mogu pristupiti raznolikim materijalima, interaktivnim sadržajima i alatima za olakšavanje učenja i razumijevanja gradiva.
Prof. Sanja Crnogorac-Sitarski je u predbožićno vrijeme, kada se naši studenti vraćaju rodnom kraju, pozvala učenike iz svog bivšeg 4.a (uvijek ih se lijepo sjetiti) kako bi sadašnjim maturantima podrobnije predstavili cijelu priču oko DM s gledišta izravnih sudionika DM. Predavačkog posla iz bivšeg odjela 4.a prihvatili su se Josipa Bašić, Matej Bešlić, Nikolina Grubišić, Danijela Jukić, Šimun Jukić i Petra Miloš. Pripremili su prezentaciju za maturante i odgovarali na praktična pitanja na vrlo praktičan način – o važnosti priprema iz hrvatskog jezika i matematike, obrazovnim ustanovama koje nude kvalitetne pripreme iz određenih predmeta, načinu pripreme za pisanje eseja iz hrvatskog jezika, o tome kako pristupiti odabiru izbornog predmeta i razine koju će polagati, o važnosti pisanja motivacijskih pisama i sl. U konačnici, pokušali su skinuti veo “straha” s državne mature s mišlju da, ukoliko se učenik dobro organizira, pametno posloži prioritete i ciljano pripremi za polaganje, upis željenog fakulteta je skoro pa zajamčen.
Sretno svim maturantima na polaganju prvog ozbiljnog ispita zrelosti i neka im se ostvare snovi o daljnjem obrazovnom putu!

loading