UČENICA LANA GRUBIŠIĆ IZ 3.A NA MATEMATIČKOJ KONFERENCIJI “MATEMATIKA I PRIMJENE”

U Sarajevu je od 6. do 11. prosinca 2023. godine u organizaciji Naučnog društva “Vladimir Prelog“ održana prva Naučna konferencija za srednjoškolce u BiH pod nazivom „Matematika i primjene“. Naša učenica Lana Grubišić sudjelovala je na navedenoj konferenciji čiji je program u središte pozornosti stavio matematiku kao znanstvenu disciplinu i prije svega njene primjene u poslovnom svijetu, području financija, računarstvu i drugim granama industrije.
Konferencija je sudionicima omogućila proučavanje tema kao što su strojno učenje (potpodručje umjetne inteligencije), osnove vjerojatnoće i statistike, ali i stjecanje temeljnih znanja iz matematičke analize i drugih važnih grana matematike neophodnih za primjenu matematike u poslovnom svijetu i industriji.
Predavači su bili najuspješniji bivši matematički olimpijci, profesori s vodećih fakulteta Univerziteta u Sarajevu i sveučilišta u regiji, ali i studenti najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Cambridgea i Oxforda.
Pored predavanja, naša Lana imala je priliku sudjelovati u brojnim radionicama i panelima na kojima se govorilo o karijernim prilikama matematičara. Inače, Lana je jedina učenica iz Posušja koja se odvažila na ovu edukaciju. Pohvale za entuzijazam i ljubav prema matematici, za mnoge učenike predmetu koji im zadaje kronične glavobolje:).

loading